Home » Living Labs Uitgediept

Living Labs Uitgediept

Living Labs zijn een verzamelplaats voor innovatie in de zorg. Een plek waar cliënten en medewerkers worden gemotiveerd om e-health, oftewel technologie in de zorg, uit te testen en te gebruiken. Denk daarbij niet alleen aan de standaard spelcomputers, maar ook aan games om emoties te beheersen of het virtueel kunnen oefenen van sociale situaties via een VR-bril. Omdat de implementatie van e-health in de zorg erg belangrijk is, heeft Pluryn digitalisering als speerpunt in hun jaarplan opgenomen.

 

Living Labs helpen dit proces te verstellen, maar bieden tevens e-health aan als antwoord op ondersteuningsvragen. Daarnaast hebben de Living Labs een gratis uitleenservice. Zo kunnen de cliënten thuis de verschillende apparatuur en apps uittesten, zonder het direct te hoeven aanschaffen.

 

Dit blog is geschreven met de hulp en input van Hilde Imminkhuizen-van Kleef en Frederique Ros van Pluryn.

Uniek karakter

Het unieke karakter van Living Labs zit in het feit dat er niet alleen gespeeld en ontspannen wordt, maar dat de cliënten de verschillende innovaties testen en voorzien deze van feedback via www.digitialhealthcenter.nl. Deze tool bespaart de cliënt veel tijd en voorkomt teleurstellingen. Hierdoor wordt de zelfredzaamheid van de cliënten vergroot. In totaal zijn er nu 4 Living Labs van Pluryn. Iedereen met een beperking kan terecht bij één van de Living Labs. Zo is het Living Lab op de Jan Pieter Heije locatie van Pluryn gericht op jongeren, terwijl die bij Pluryn in Nijmegen ingericht is om volwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking te ondersteunen. Als Living Lab kijken we uit naar een veranderde zorg waarbij e-health een logische keuze is.

De voordelen

De gadgets worden getest door mensen die zelf ook een beperking hebben. Dit is van groot belang, omdat de tools voor hen ontworpen zijn en zij dus het beste kunnen adviseren over de bruikbaarheid en de behulpzaamheid van de gadgets. De uitleenservice is daarbij erg belangrijk, omdat cliënten de tools vrijblijvend kunnen uitproberen. Op deze wijze hoeft er niet meteen een grote uitgave gedaan te worden, maar kan iemand rustig bepalen of een gadget wel echt bij hem past. Daarnaast leren zij omgaan met technologie als ondersteuningsmiddel. Pluryn nodigt zorgprofessionals uit om gebruik te maken van hun expertise op het gebied van e-health. Samen stemmen zij af wat er zich bij hen op de woongroepen afspeelt. Zo kan Pluryn gericht e-health toepassingen aanbevelen.

Als begeleiders of cliënten het gebruik uit de weg gaan, proberen we te onderzoeken waarom zij dit doen. Als het mogelijk is, ondersteunen we hen of nemen we eventuele drempels weg. We denken bijvoorbeeld mee over financieringsmogelijkheden. De werkdruk in de zorg is hoog en prioriteiten liggen vaak elders, terwijl e-Health juist bij kan dragen aan de verlaging van werkdruk. Het doel is om zorgprofessionals hiervan bewust te maken.

Het doel en hoe kun jij helpen?

Het belangrijkste doel van Living Labs is het vergroten van de eigen regie en zelfredzaamheid voor de cliënt door het inzetten van e-health. Een tweede doel is het verminderen van de werkdruk voor de zorgprofessionals, waardoor er meer tijd over is voor ‘echt’ contact. Pluryn werkt aan dit doel door samen te werken met ontwikkelaars en bedrijven die zich bezighouden met innovatie in de zorg. Via internet, presentaties van ontwikkelaars en werkveldvragen die zijn ontvangen van begeleiders gaan zij op zoek naar nieuwe producten. Werkveldvragen helpen hen om gerichter te zoeken. Met Diabolo ICT als leverancier zorgt Pluryn dat de juiste e-health producten op tijd geleverd worden. Pluryn hoopt dat cliënten straks weten waar ze terecht kunnen, zonder hulp van begeleiding. Alle hulp is natuurlijk welkom, dus mocht je een oplossing hebben, laat gerust wat van je horen!

Wilt u meer weten?

Contact Diabolo ICT

026 - 37 000 82

info@diabolo.nl

Bonne van Dijk

Manager Kantoorinrichting

Bonne.vanDijk@diabolo.nl

Of bel 026-3700082