Home » ICT trends 2020

ICT trends 2020

Misschien heb je een jaar geleden ons blog over Trends in ICT wel gelezen. In dat blog bespraken we de ICT trends van 2019. We benoemden daar onder andere Smart Spaces, DAAS, de informatieplicht energiebesparing, edge computing en chatbots. Natuurlijk verdwijnen trends niet binnen een jaar. Wel blijven ze zich ontwikkelen en ontstaan er nieuwe. Dit geldt ook voor trends in ICT, een snel ontwikkelende sector. In dit blog zetten wij de 4 belangrijkste ICT trends van 2020 op een rijtje, door ons persoonlijk geselecteerd.

Flexibele werkplekken

Deze trend zal je niet verbazen. Flexibele werkplekken zijn meer dan ooit in trek. We zagen in ons vorige blog dat een circulaire, zelf in te richten werkplek in opmars was. Door het oprukken van corona is deze trend echter in een stroomversnelling terecht gekomen. Half Nederland moest, waar mogelijk, van de één op de andere dag vanuit huis werken. Dit bleef niet onopgemerkt bij Diabolo. Een enorme drukte op onze service desk liet zien dat ook onze klanten veelvuldig thuis wilden kunnen werken. Wij kunnen dit natuurlijk alleen maar stimuleren. Ook wij zelf zijn soepel mee gegaan in deze trend. Binnen no-time werkten we allemaal thuis en spraken we elkaar voornamelijk via Microsoft Teams. Een flexibele werkplek is niet meer weg te denken in de toekomst. We zullen via mobiele devices en apps blijven werken en minder fysiek op kantoor verschijnen.

 

Security

Veiligheid raakt nooit uit de mode. Zeker in onze sector blijft beveiliging een belangrijk onderwerp. Internetcriminelen weten waar geld te halen valt en zullen dan ook zonder twijfelen toeslaan. Data moet goed beveiligd zijn. Zelf garanderen wij dat door onze nauwe samenwerking met betrouwbare partners zoals Sophos te onderhouden. Daarnaast maken wij gebruik van de zwaar beveiligde datacentrums van onze partner Eshgro. Beveiliging van je gegevens is natuurlijk geen ontzettend nieuwe trend, maar desondanks vinden wij het belangrijk om deze te benoemen. Ons doel is het garanderen van beveiligde gegevens van onze klanten. Wij houden deze trend dan ook ten alle tijden in de gaten. Daarom komt hij dan ook terug in dit lijstje van ICT trends in 2020.

Transparantie in omgang persoonsgegevens

De trend transparantie in omgang met persoonsgegevens hangt nauw samen met de trend hierboven. Onze klanten zijn zich zeer bewust van het belang van privacy. We gaan voorzichtig met onze eigen gegevens om. Niet zo gek, we worden namelijk constant herinnerd aan het gevaar van het delen van deze gegevens. Denk bijvoorbeeld aan de reclames op TV. Daarnaast is 2 jaar geleden de AVG wet geïntroduceerd. Dit maakte veel mensen bewust van het feit dat bedrijven voorzichtig en verzorgd met hun persoonsgegevens om dienen te gaan. Hierdoor is deze trend zich dan ook gaan ontwikkelen. We verwachten dat de bedrijven waarmee we onze gegevens delen, hier secuur mee omgaan. Volgens marktonderzoeker Gartner zullen bedrijven in 2020 duidelijk moeten kunnen aantonen hoe ze klantgegevens veilig verwerken.

5G

Het hele internet staat er vol mee: 5G. Voorstanders, tegenstanders, mensen die masten in brand zetten, ze zijn er allemaal. Hoe je het ook went of keert, 5G komt er aan. Op sommige plekken in Nederland is 5G zelfs al bruikbaar. 5G verzekert ons van een snellere internetverbinding, waardoor films downloaden slechts enkel seconden duurt. Maar buiten dat het onze vrijetijdsbesteding een stuk gemakkelijker maakt, biedt 5G ook vele mogelijkheden voor de ontwikkeling van innovatie. Forbes stelt dat de komst van 5G invloed zal hebben op elke industrie waar we dagelijks mee te maken hebben. Denk aan automatisering, digitale assistentes en supersnel communiceren met je collega’s. Daarnaast biedt het kansen op het gebied van Internet of Things (IoT). IoT betreft alles dat verbonden kan worden met het internet. In 2020 zijn dat inmiddels enorm veel dingen. Denk aan sensoren, koelkasten, auto’s en zelfs hele gebouwen. Alles dat verbonden is met het internet, kan met elkaar communiceren. 5G zal de ontwikkeling van IoT versnellen. Niet alleen is de verbinding sneller, hij is ook betrouwbaarder en sterker.