Home » Trends in ICT

Trends in ICT

Elk jaar, in de maanden december en januari, verschijnen er nieuwsitems over ‘nieuwe trends’, in welke sector dan ook. Ze bereiden je voor op het komende jaar, laten je weten wat je te wachten staat. Diabolo kiest er voor om eerst even de kat uit de boom te kijken op het gebied van Trends in ICT: welke trends kunnen we nou écht serieus nemen? Waar dienen we werkelijk rekening mee te houden?

Wij zetten nu – halverwege het jaar – 5 trends in ICT op een rijtje, die in onze ogen belangrijk of gewoonweg hartstikke interessant zijn. Gewoon, zodat u het zelf niet meer hoeft uit te zoeken.

Smart Spaces

De eerste trend in onze top 5 trends in ICT, is de komst van Smart Spaces. Volgens adviesbureau Gartner zullen Smart Spaces de kop opsteken. Een Smart Space is een fysieke of digitale ruimte waarin mensen en technologie met elkaar kunnen communiceren in een open en intelligent ecosysteem. Mensen, processen, diensten en dingen komen samen en zorgen voor een meeslepende, interactieve en geautomatiseerde ervaring. Op deze manier worden bijvoorbeeld gemakkelijk live-scenario’s nagebootst. Diabolo ICT levert onder andere apparatuur voor Smart Spaces in de zorg, ook wel Living Labs genoemd.

Alles as a Service

Forbes onderzocht IT-budgetten en trends in het gebruik van de cloud. CIO’s en IT managers gaven aan efficiëntere en flexibelere IT oplossingen nodig te hebben, met de mogelijkheid om snel op en af te schalen. Het idee van Alles As A Service wordt groter en groter en bedrijven snappen steeds beter waar hun behoeftes liggen, waardoor ze makkelijker hun keuzes in ICT ‘a la carte’ kunnen maken. De AAS beweging zorgt voor meer vrijheid, schaalbaarheid en beweegbaarheid. Bij Diabolo ICT is het al langere tijd mogelijk om je werkplek a la carte in te richten. Wij noemen dat ook wel de circulaire werkplek.

Informatieplicht energiebesparing

Bedrijven en instellingen worden door de wet milieubeheer-inrichtingen verplicht om energie te besparen. Vanaf 2019 komen daar regels bij. Naast de bestaande wet, komt de informatieplicht van energiebesparende maatregelen voor bedrijven die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas of een equivalent daarvan verbruiken. Dit betekent dat bedrijven hun genomen maatregelen om energie te besparen, hebben gerapporteerd.  Het is de bedoeling dat middels deze informatieplicht energiebesparing in het bedrijfsleven wordt versneld en de CO2 reductie in Nederland een impuls te geven. Milieubewust werken is Diabolo ICT niet vreemd, en we doen er alles aan om een groener bedrijf te worden.

Edge computing naast Cloud computing

Voorheen werd informatie, afkomend van slimme apparaten of van sensoren, verwerkt op een centrale Cloud server: Cloud Computing. Maar soms is het noodzaak verwerkingen lokaal uit te voeren: Edge Computing. Op het moment dat informatie verwerkt kan worden op het apparaat zelf of dichter bij de bron, vermindert het netwerkverkeer en wordt vertraging beperkt. Uiteindelijk zullen Cloud Computing en Edge Computing zich ontwikkelen als aanvullende modellen. Gartner, een wereldwijd adviesbureau, verwacht dat de komende jaren een breder scala aan Edge devices verschijnt met gespecialiseerde AI-chips, meer rekenkracht en meer opslag. Diabolo ICT werkt grootschalig in de Cloud en houdt dan ook zeker Edge computing in de gaten.

(Goed) werkende Chatbots (dankzij Artifical Intelligence)

Chatbots worden vaak nog gezien als onhandige robots die nooit het juiste antwoord weten te geven. Echter kunnen ze veel werk van je overnemen. Tegenwoordig zijn er zelfs al chatbots die kunnen spreken of spraak kunnen herkennen, en daar ook in blijven groeien dankzij Machine Learning. De verwachting is dat tegen het einde van 2019 zo’n 40% van alle bedrijven gebruik maakt van een chatbot. Chatbots zorgen ervoor dat je personeel meer rust ervaart. Een chatbot heeft echter geen menselijke gevoelens en empathie, wat juist onmisbaar is in klantenservice. De machines zijn zeer geschikt voor het beantwoorden van hapklare vragen of om de gebruiker naar het juiste lid van personeel te leiden. Diabolo ICT maakt vooralsnog geen gebruik van chatbots vanwege het gebrek aan empathisch vermogen, maar het is goed mogelijk dat daar in de komende jaren verandering in gaat komen, dankzij de ontwikkelingen in Artificial Intelligence.

Diabolo ICT

Vijf uiteenlopende trends, de één al verder ontwikkeld dan de ander, maar elk niettemin belangrijk. Diabolo ICT streeft er naar tijdig in te spelen op belangrijke trends in ICT. Mocht je dus graag je ICT onderbrengen bij een toekomstgerichte organisatie, ben je bij ons aan het juiste adres. Neem vrijblijvend contact met ons op via deze link.